Oreški in semena

revitalizirajo živce, pljuča, jetra in kožo

(Podatkovni vir: Die Ernährungstherapie der Hildegard von Bingen)

©Nataša Klarič


Kakor je med žitaricami nesporna kraljica pira, tako Hildegard von Bingen, proslavljena srednjeveška zdravilka, avtorica, filozofinja, komponistka in ne nazadnje tudi svetnica, med oreški in semeni poje slavospeve sladkim mandljem. S svojim blagim, nevtralnim okusom so olupljeni sladki mandlji vsestransko uporabni v najrazličnejših oblikah - kot samostojni prigrizek ali zdravilo, kot osnova ali dodatek jedem od juh, omak, namazov pa do sladic, in v obliki mandljevega olja seveda tudi v kozmetiki. Če imate v receptu možnost izbire med mandlji in drugimi oreški, je povsem jasno, čemu gre dati prednost!
Mandlje uživamo samo olupljene. Kadar želimo uporabiti surove mandlje, jih namakamo oz. fermentiramo, da odstopi lupina, in nato olupimo. Kadar želimo mandlje uporabiti za kuho ali peko, jih lahko prelijemo z vodo, segreto na cca. 80°C, pokrijemo in pustimo stati 5 minut oziroma tako dolgo, da odstopi lupina, in nato olupimo.
Vse oreške in semena je treba pred uživanjem oz. uporabo temeljito namakati oziroma fermentirati, skladno z ustreznimi postopki nevtralizacije fitinske kisline.

Hildegard von Bingen o zdravilnih učinkih oreškov in semen

Mandlji: Sladki mandlji pri Hildegard simbolizirajo virilnost. Ne samo živcem, ampak tudi pljučem, jetrom in koži na obrazu dajejo mandlji novo energijo in vitalnost. V ta namen se priporoča vsakodnevno uživanje surovih (olupljenih) sladkih mandljev (5 do 10 na dan). "[..]kdor ima prazno glavo [demenco] in glavobol [..] naj pogosto uživa mandlje, surove ali kuhane.[..] Mandlji v nobenem pogledu človeka ne obremenjujejo ali ga dehidrirajo, ampak ga krepijo." S svojo visoko vsebnostjo monenenasičenih maščob in vitamina E mandlji krepijo živčna tkiva in so s tem uporabni tako pri vsem znanih "scefranih živcih" kakor tudi pri boleznih živčevja in možganov, kot so na primer demenca, Alzheimerjeva bolezen, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen. V primeru vnetij ledvic in sečil se je v praksi izkazalo doma pripravljeno mandljevo mleko iz olupljenih mandljev. Mandljevo mleko (v različnih koncentracijah) se v receptih lahko uporabi tudi kot nadomestek živalskega mleka ali smetane, mandljev pire (ki ostane potem, ko odcedimo mandljevo mleko) pa namesto mletih mandljev, kot na primer v receptu za čokoladno tortico s suhimi slivami brez glutena; tako mandljev pire iz olupljenih mandljev kot olupljeni mleti mandlji imajo nizek glikemični indeks in so v pecivu neprimerno boljša izbira kot katerakoli žitna moka. Tudi nerafinirano, hladno stisnjeno surovo mandljevo olje je po Hildegard za organizem zelo koristno, seveda pa ga ne smemo segreti (ni primerno za kuho in peko). [N.B. Vse navedeno v zvezi z mandlji velja za sladke mandlje (ne za grenke).]

Orehi: Orehi so polnovredno živilo in izboljšujejo razpoloženje, vendar lahko povzročajo zasluzenost [imunske rekacije] v dihalih, zato jih Hildegard odsvetuje ljudem s šibkimi ali bolnimi pljuči. To velja tudi za orehovo olje, ki prav tako kot mandljevo olje ni primerno za kuho in peko.

Lešniki: "Lešniki so bolj hladni kot topli in v zdravilne namene niso nič kaj primerni. [..] Zdravim ne škodijo prav dosti, koristijo pa tudi ne; toda za bolne so škodljivi, ker jim otežujejo dihanje." Isto velja za lešnikovo olje. Nič kaj laskavo, torej!

Kokos: "Kokosov oreh daje toliko energije kot kruh. Vseeno pa povzroča težave pri dihanju in druge tegobe, če ga človek poje preveč."
Ker za razliko od večine rastlinskih maščob kokos vsebuje srednje dolge maščobne kisline, ki se ne razgrajujejo z žolčem, je načelno ustrezen tudi za ljudi, ki nimajo žolčnika oziroma imajo težave z žolčnikom. Kokosova maščoba ob segrevanju ne spremeni svoje strukture, zato se načelno lahko uporabi pri kuhanju in pečenju.

Pozor!
Kokos vsebuje lektin, ki pri nekaterih krvnih skupinah povzročajo flokulacijo seruma ali precipitacijo serumskih proteinov; kot tak je znan povzročitelj (avto)imunskih reakcij, zato je potrebna precejšnja previdnost tako pri vrsti kokosa kot pri uporabljeni živilski tehnologiji. Proizvodi iz kokosa so lahko problematični tudi zaradi postopkov predelave, ki jih lahko iz zdravilnega živila mimogrede spremenijo v strup. Pri kokosu je preverjanje ustreznosti z bioresonanco praktično obvezno za vsak posamični izdelek (konkreten artikel nekega proizvajalca) - od kokosove moke pa do kokosovega olja.

Konoplja (Cannabis sativa L.): Konoplja je primerna za notranjo in zunanjo uporabo. "V konopljinem semenu tičijo sile, ki pri zdravih ljudjeh ohranjajo zdravje in imajo nanje zdravilen učinek. Seme konoplje je lahko prebavljivo in koristno, ker preprečuje zasluzenost, minimizira negativne humorje [telesne sokove] in krepi pozitivne. Pri pacientih s prazno glavo [demenco] konoplja povzroča glavobol. Vendar pa ne škodi nikomur, ki je zdrav v glavi. Pri hudo bolnih povzroča bolečine v želodcu. Toda konoplja tistemu, ki je le malo bolan, ne povzroča bolečin. [..] Kdor ima prehlajen želodec, naj skuha konopljo v vodi, odcedi vodo in kuhana semena zavije v toplo krpo, in jih položi na želodec. To pomirja in zdravi. [..] Poleg tega platno iz konoplje zdravi čire in rane, ki se nočejo zaceliti." Ne samo, da je Hildegard prišla do zaključka, da ima indijska konoplja zdravilen učinek na človeka, ampak tudi, da bi bila lahko (med drugim) uporabna tudi pri zgodnji diagnostiki demence in Alzheimerjeve bolezni.

Lan: Hildegard odsvetuje uživanje lanenega semena in lanenega olja; lan naj bi bil primeren samo za zunanjo uporabo, na primer v oblogah in mazilih. Če upoštevamo, kako težko je iz lanenih semen odstraniti fitinsko kislino in druga problematična antihranila, in kako groba so, ko jih zmeljemo, potem je ta prepoved morda bolj logična, kot bi se zdelo na prvi pogled.

Mak:
Makova semena pomagajo pri nevrodermatitsu, srbežu in nespečnosti. "Uživanje makovih semen daje dober spanec in preprečuje srbenje... surova so boljša in koristnejša kot kuhana," je zapisala Hildegard. Uporabljamo jih tudi v kuhiniji, predvsem za posip krušnih štručk, pa tudi kot sestavino v nadevu za nekatere vrste peciva (n.pr. gibanica, makova potica, makova pita). Ob tem velja opozoriti, da makova semena pri nekaterih krvnih skupinah povzročajo flokulacijo seruma oziroma precipitacijo serumskih proteinov, povečujejo učinek drugih toksinov v hrani ter dovzetnost za nekatere bolezni.

Bučna semena: Po Hildegard so med zdravilna živila med drugim uvrščene tudi buče in s tem bučna semena, za katera danes vemo, da imajo zelo pozitiven učinek na prostato.

Drugi oreški in semena: V Hildegardinih časih v Evropi niso poznali marsikaterega živila, ki se v Sloveniji danes dobi v vsaki bolje založeni trgovini z živili. To velja tudi za oreške in semena. Čeprav je jasno, da je za človeka načelno najbolj zdrava tista hrana, ki rase v njegovem življenjskem okolju, pa se vsej eksotiki le ni treba povsem odpovedati. Pri presoji, kaj je za vas užitno in kaj ne, igra ključno vlogo vaš nutrigenomični profil®. Tako Hildegard kot nutrigenomični profil® imata namreč skupno osnovno filozofijo, kjer je osnovni kriterij ustreznosti učinek, ki ga ima neko živilo v dani obliki in pri danem stanju organizma na človeka kot celoto. Razlika je predvsem v tem, da je Hildegard lahko opazovala samo kratkoročne posledice, medtem ko GenoTip® kot del nutrigenomičnega profila® upošteva tudi transgeneracijske epigenetske učinke.

Oreški in semena vsebujejo številne potencialno problematične lektine in druga antihranila, ki pri posameznih krvnih skupinah oz. nutrigenomičnih profilih® povzročajo imunske reakcije in/ali presnovne motnje. Oreške in semena ter izdelke iz oreškov in semen gre uživati samo v kontekstu vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma, kot ga na primer podaja diagnoza z bioresonanco.

Pri ženskah je prekomerno uživanje oreškov in semen povezano z rakom na mehurju (faktor tveganja zlasti pri krvni skupini A).

Nadalje so oreški in semena (predvsem arašidi in pistacije) pogosto kontaminirani z visoko toksičnimi plesnimi, kar je za telo izredno problematično; tovrstni toksini med drugim spreminjajo izraznost genov in s tem povečujejo možnosti razvoja rakavih obolenj.

Priporočen način in pogostnost uživanja

Oreške in semena ter izdelke iz oreškov in semen uživamo v kontekstu svojega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma. Pri tistih nutrigenomičnih profilih®, kjer je uživanje oreškov in semen omejeno, jih v koncentrirani obliki uživamo predvsem na dneve, ko je luna v zračnih znakih (dvojčka, tehtnica, vodnar), ko je prebavljivost in presnovljivost maščob največja.

Uživanje pri zajtrku, kosilu ali večerji je pogojeno z metaboličnim profilom (ki je del nutrigenomičnega profila®). Bodite pozorni tudi na kombiniranje hrane, saj so oreški in semena pri istem obroku združljivi z zelo omejenim naborom živil.

Ustreznost glede na krvno skupino

Sladki mandlji so nevtralni za vse krvne skupine. Pri uživanju drugih oreškov in semen se ravnamo skladno s svojim nutrigenomičnim profilom®.

Pri sestavinah v receptih upoštevamo nutrigenomični profil® (po potrebi uporabimo alternativne dovoljene sestavine).

Kar zadeva spodnje recepte za piškote, nesekretorjem s krvno skupino O (razen v primeru, da diagnostika z bioresonanco pokaže drugače) priporočamo zgolj občasno uživanje jedi, ki vsebujejo piro, v majhnih količinah, in ob sočasnem uživanju blokatorjev lektinov Deflect O.

Pomembno

Pri izboru živil vedno dajemo prednost ekološko pridelani, biodinamični, sezonski hrani, po možnosti lokalnega izvora.

Vse oreške in semena je treba predhodno obdelati z ustreznimi postopki nevtralizacije fitinske kisline.

Kar zadeva začimbe v splošnem velja, da je treba (kjer je to le mogoče) začimbe mleti sproti. Zaradi možnega razvoja plesni je treba biti tudi zelo pozoren na označen rok trajanja. Začimbe je najbolje hraniti v hladilniku ali celo v zmrzovalniku. Uporaba začimb, ki so bile za večjo obstojnost obdelane z radioaktivnim sevanjem, se absolutno odsvetuje.


Mandljevo mleko, mandljeva smetana, mandljev pire

Sestavine

120 g olupljenih sladkih mandljev

do 1 liter prečiščene, revitalizirane vode

Po možnosti uporabimo mandlje iz ekološke pridelave, ki smo jih fermentirali in olupili sami.

Priprava

Olupljenje mandlje damo v visoko, ozko posodo in zalijemo z vodo, da jih prekrije. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto in skoraj gladko mešanico; po potrebi dolivamo vodo. Precedimo skozi gazo ali čisto kuhinjsko krpo in dobro ožmemo: precejena tekočina je "mandljevo mleko", na krpi pa ostanejo ožeti mandlji oziroma "mandljev pire".

Več vode ko dolijemo, bolj je mleko redko in vodeno.

Mandljev pire pojemo ali porabimo drugje (na primer v receptu za čokoladno tortico s suhimi slivami.

Mandljevo mleko lahko pijemo oziroma uporabimo v drugih receptih (tudi namesto živalskega mleka ali smetane), na primer v receptu za paprikaš ali kari.

Mandljeva sladka smetana: Naredimo koncentrirano mandljevo mleko (n.pr. iz 120 g mandljev in 250-500 ml vode).

Sladka mandljeva omaka: Mandljevo sladko smetano zmešamo z datljevim pirejem. Sladka mandljeva omaka je med drugim odlična h korenčkovemu biskvitu z orehi brez glutena.


Kisla mandljeva omaka

Sestavine

mandljev pire iz 120 g olupljenih sladkih mandljev

sok dveh limon

120 ml prečiščene, revitalizirane vode ali juhe

himalajska sol in začimbe, po okusu

Po možnosti uporabimo sestavine iz ekološke pridelave.

Priprava

Vse sestavine damo v visoko, ozko posodo. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto, gladko omako; po potrebi dosolimo in po okusu dodatno začinimo.

Kisla mandljeva omaka lahko v klasičnih receptih nadomesti kislo smetano.


Kokosovo mleko

Sestavine

120 g kokosove moke

do 1 liter prečiščene, revitalizirane vode

Po možnosti uporabimo kokos iz ekološke pridelave.

Priprava

V kozici zavremo 250 ml vode in ji dodamo kokosovo moko; pokrijemo, odstavimo in pustimo, da se ohladi. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto in skoraj gladko mešanico; po potrebi dolivamo vodo. Precedimo skozi gazo ali čisto kuhinjsko krpo in dobro ožmemo: precejena tekočina je "kokosovo mleko", na krpi pa ostane ožet kokos oziroma "kokosov pire".

Več vode ko dolijemo, bolj je mleko redko in vodeno.

Kokosov pire pojemo ali porabimo drugje.

Kokosovo mleko lahko pijemo oziroma uporabimo v drugih receptih (tudi namesto živalskega mleka ali smetane), na primer v receptu za kari.

Kokos povzroča abnormalne reakcije v krvi, zato vam priporočamo uživanje izključno samo tistih proizvodov (konkretnih artiklov), kjer je ustreznost za vas potrdila diagnostika z bioresonanco.


Energetski mandljevi piškoti
za močnejše živce

(na sliki zgoraj)

Sestavine

400 g polbele pirine moke tip 750

250 g kuhanega masla

150 g melase oz. nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja

200 g olupljenih, mletih sladkih mandljev (ali mandljevega pireja iz 200 g mandljev)

2 jajci

2 žlici (50 ml) mešanice začimb za živce (sestavine: 45 g cimeta v prahu, 45 g mletega muškatnega oreška, 10 g mletih nageljnovih žbic)

ščepec himalajske soli

mandljevo mleko ali prečiščena, revitalizirana voda (po potrebi)

Po možnosti uporabimo izključno ekološko pridelane sestavine.

Priprava

Moko presejemo. Dodamo na kose razdrobljeno, zmehčano maslo, sladkor, mandlje, jajca in začimbe; po potrebi dodamo vodo oziroma mandljevo mleko. Zamesimo krhko testo, oblikujemo kepo in damo v pokrito posodo; postavimo na hladno, da počiva. Čez približno pol ure testo tanko razvaljamo in z modelom izrežemo piškote. Pečemo na pladnju približno 20 minut v predhodno segreti pečici na 175 °C.

Po Hildegard energetski piškoti pospešujejo prekrvavitev tkiv, krepijo živce in srčnost, ter izboljšujejo spomin.


Piškoti z mandlji in materino dušico
za boljši spomin

Sestavine

1250 g polbele pirine moke tip 750

375 g kuhanega masla

100 g melase oz. nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja

200 g olupljenih, mletih sladkih mandljev (ali mandljevega pireja iz 200 g mandljev)

4 rumenjaki

2 celi jajci

1 žlica (20 ml) poljske materine dušice (Thymus serpyllum) v prahu

1 žlička himalajske soli

mandljevo mleko ali prečiščena, revitalizirana voda (po potrebi)

Po možnosti uporabimo izključno ekološko pridelane sestavine.

Priprava

Moko presejemo. Dodamo vse sestavine in zamesimo krhko testo; po potrebi dodamo vodo oziroma mandljevo mleko. Razvaljamo na debelino cca. 5 mm in z modelom izrežemo piškote. Pečemo na pladnju 20 do 25 minut v predhodno segreti pečici na 175 °C.

Po Hildegard piškoti z materino dušico pomagajo pri slabi prekrvavljenosti in izboljšujejo spomin.


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 30-07-2013