Kuhano maslo

(žonta)

( Viri: Helena Klarič; Live Right 4 Your Type; EatRight4YourType; Intrinsa)


Kuhano maslo (v angleščini clarified butter) je odličen vir maslene in kaprilne kisline; že naše babice so ga zato tradicionalno uporabljale pri težavah s črevesjem (n.pr. Crohnova bolezen, sindrom razdraženega črevesa, katar debelega črevesa, porozno črevo kot posledica preobčutljivosti na hrano in škode, ki so jo povzročili lektini ali črevesne glivice kot na primer kandida). Maslena kislina je kratka molekula maščobne kisline, ki podpira zdravljenje na celični ravni v tankem in debelem črevesju. Mnoge raziskovalne študije so dokazale, da maslena kislina zavira sposobnost razmnoževanja rakavih celic v črevesju, in s tem ščiti pred rakom na črevesju. Tovrstnim tveganjem so izpostavljeni predvsem nesekretorji, ne glede na krvno skupino. Ker ne vsebuje laktoze, je kuhano maslo primerno tudi za ljudi, ki zaradi intolerance na laktozo ne smejo uživati mlečnih izdelkov.

Viri za recept: Helena Klarič; Live Right 4 Your Type; EatRight4YourType; Intrinsa.

Priporočen odmerek: 2x1 žlička na dan.

Kuhano maslo

Kljub temu, da kuhano maslo izhaja iz Indije, pa najboljše vrste industrijsko pripravljenega kuhanega masla prihajajo iz Holandije, Skandinavije in Avstralije. Cena v prosti prodaji je precej zasoljena; v Sloveniji je kuhano maslo mogoče kupiti v specializiranih trgovinah in tržnicah. Čeprav so kuhano maslo nekoč pripravljali samo iz masla, narejenega iz mleka vodnih bivolov ("ghee"), se danes pripravlja iz kateregakoli nesoljenega masla. Najbolje je seveda uporabiti maslo iz mleka eko pašnih živali (ekološko neoporečna vzreja skladno z nutrigenomičnim profilom dotične živali, brez dodatkov žit, soje, kostne moke, hormonov, antibiotikov in drugih kemikalij). To v Sloveniji in Evropi pozimi ni izvedljivo. Čez zimo kuhano maslo pripravljamo iz zamrznjenega masla, pridobljenega od eko pašnih živali v pozno-spomladanskem, poletnem in jesenskem času.

Domača priprava kuhanega masla je dokaj preprosta, lahko pa ustvarimo tudi različne okuse z začimbami kot so ingver, mleta paprika, kumina, ki jih dodamo na začetku procesa priprave.

Sestavine

250 g surovega masla EKO pridelave, po možnosti pridobljenega od pašnih živali

začimbe (ingver, mleta paprika, kumina...) po želji

Priprava

Kuhano maslo naredimo iz surovega masla. Zaradi koncentracije pesticidov, hormonov, antibiotikov in drugih toksinov v maščobi, je bistveno, da uporabimo maslo EKO pridelave, po možnosti pridobljenega od pašnih živali.

Surovo maslo (skupaj z dodanimi začimbami, po želji) počasni segrevamo v kozici in kuhamo na majhnem ognju, dokler se trdne snovi (ki potonejo na dno kozice) ne ločijo od zlato obarvane tekočine na površini. Pri kuhanju se na površini nabira bela pena, ki jo odstranimo z leseno žlico. Kuhamo, dokler vsa voda ne izhlapi in se trdni delci (»žonta«) ne obarvajo rjavo, kar daje kuhanemu maslu okus po orehih in karamelah.

Shranjevanje in obstojnost

Tako pripravljeno kuhano maslo ima daljši rok trajanja in veliko višjo točko dimljenja kot navadno kuhano maslo. Ker je točka dimljenja na skoraj 135 °C, je kuhano maslo zelo primerno za kuhanje in pečenje vseh vrst hrane, tudi peciva in piškotov. Poleg tega ga lahko uživamo enako kot surovo maslo, n.pr. namazanega na kruh.

Ohlajeno kuhano maslo vlijemo v stekleno posodico, ki jo dobro zapremo in hranimo v hladilniku. V hladilniku se kuhano maslo obdrži do 6 mesecev, zamrznjeno pa do 12 mesecev.

Ustreznost glede na krvno skupino

Nevtralno za vse krvne skupine.


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 3-09-2013