Fitness strategije:

pridobivanje mišične mase, kondicija, oblikovanje telesa, hujšanje

©Nataša Klarič


Individualizirana prehrana, individualizirana vadba

Pravilna prehrana ni dovolj

Medtem ko je prehranjevanje skladno z vašo krvno skupino oz. nutrigenomičnim profilom® bistveno za vaše zdravje in dobro počutje, za vas preprosto ne more storiti vsega.

  • Hrana lahko vsebuje gorivo za rast in oblikovanje mišic, ne more pa jih zgraditi namesto vas.
  • Hrana lahko omogoči vnos potrebnih hranil za oblikovanje zdravega veznega tkiva, ne more pa vam podariti privlačnega videza, ki je rezultat dobrega tonusa kožnega in mišičnega tkiva.
  • S hrano lahko zaužijete antioksidante, ki preprečujejo, da bi vaše telo »zarjavelo«, ne morete pa zaužiti hitrosti, moči, koordinacije oči-roke-noge, ali prožnosti.

Vse to je domena telesne vadbe.


Vsaka telesna dejavnost ni nujno koristna za vas

Vadba je intenzivna aktivnost in prav zaradi te intenzivnosti učinek ni nikoli nevtralen:

Če neka fizična aktivnost ni izrazito koristna za vas, je izrazito škodljiva.

Z izbiro ustrezne vadbe je mogoče doseči dejansko in veliko izboljšanje delovanja celotnega presnovnega sistema. Vendar pa je vadbo, tako kot prehrano, treba prilagoditi potrebam posameznika. Hrana ni niti dobra niti slaba sama po sebi – o njej lahko presojamo samo na podlagi njenih učinkov na konkreten organizem, ti učinki pa so lahko pozitivni ali negativni. Enako velja za vadbo.

Vsaka fizična aktivnost ima celovit, holističen vpliv na celoten organizem – nikoli ne gre izključno za »lokalizirane« učinke.

Fizična aktivnost po svoji naravi stimulira različne organe in različne dele hrbtenjače, kar vpliva na kemično ravnovesje telesa. Po tej logiki dejstvo, da vadba vpliva na hrbtenjačo na različnih ravneh, pomeni, da vpliva tudi na učinek, ki ga ima na možgane. Verjetno ste že slišali za beta endorfine in »tekačevo omamo«, vendar pa je evforičnost samo en (populariziran) vidik kompleksnih kemičnih sprememb, ki so posledica vadbe. Te spremembe vplivajo na (ne)ravnovesje žlez, (ne)ravnovesje simpatičnega in parasimpatičnega živčnega sistema (»boj ali beg« v primerjavi z »ostani in se igraj«), ter mentalno (ne)ravnovesje.

Iz tega sledi, da je pri načrtovanju in izvajanju vadbe bistveno upoštevati posameznikov metabolični in imunski profil.

Dandanes se vse preveč ljudi v skrbi za svoje zdravje zanaša na programe prehrane ali vadbe, ki so morda za nekoga drugega koristni, zanje pa povsem napačni. To ima lahko katastrofalne posledice. Treba se je ustaviti in ugotoviti, kaj je pravi pristop za vas.


Pravilna in napačna fizična aktivnost za vaš
nutrigenomični profil®


Pravi program vadbe za konkretnega posameznika je tisti program, ki ima nanj pozitiven holistični učinek. Če ta učinek izostane, je program napačen – ne glede na to, kaj pravi trener z najboljšo postavo v fitness studiu.

Tako kot napačna prehrana tudi napačen program vadbe povzroča naprezanje, utrujenost, željo po specifični hrani in (notranje in zunanje) neravnovesje. Če vadba ni prilagojena posameznikovemu metaboličnemu profilu, se bodo dejansko povečale potrebe po specifični hrani, ki v organizmu povzroča oz. povečuje neravnovesje in težave. To je prava nočna mora, ki pa je žal nekaj povsem običajnega. Želja po neustrezni hrani je nedvoumen znak, da je izbrana fizična aktivnost za konkretno osebo napačna. Napačen program vadbe pa lahko povzroči tudi potrebo po vadbi sami. Tudi to je pogost pojav.

Osnovno pravilo je, da vadba človeka ne bi smela zasvojiti.

Še en znak napačne izbire programa je izostanek izboljšanja zdravstvenega stanja ob zgolj površnem izboljšanju mišičnega tonusa. Swami Vivikananda, izvedenec o sistemu joge za integracijo uma in telesa, pravi: »Mišičasto telo samo po sebi še ne pomeni, da je telo zdravo, čeprav mnogi tako mislijo. Zdravo stanje je tisto, v katerem vsi organi delujejo popolnoma pravilno pod inteligentnim nadzorom uma.« Temu pač ne gre oporekati.

Seveda pa to ne pomeni, da je trening za moč nesmiseln. Povečanje mišične mase samo po sebi prinaša številne koristi: povečano čvrstost mišic, privlačnejši videz, in manjše tveganje poškodb kosti in sklepov. Vendar pa mora program za izboljšanje fizične kondicije doseči veliko več kot to. Pomembno je, da upoštevamo učinek fizične aktivnosti na delovanje organov, sistemov organov in na organizem kot celoto. Trening za moč lahko poveča vašo mišično maso, kar pospeši presnovo (pomemben dejavnik pri hujšanju!) ter krepi srce in ožilje.

Pri presojanju uspešnosti programa vadbe je treba uporabiti boljše merilo kot zgolj videz. Pa tudi če sodimo samo po videzu, napačen program vadbe ne bo dal zaželenih rezultatov. Povsem nasprotno: Prav tisti, ki so pretrenirani, imajo napet, neuravnovešen videz, ki je neposredna posledica napačno izbrane vadbe za njihov nutrigenomični profil®.

Bistveno vodilo pri načrtovanju programa vadbe naj bo, da mora imeti človek od svojega truda korist.


Tri osnovne komponente fizične aktivnosti

Program vadbe bi moral vključevati tri ključne komponente za uravnovešen trening telesa: vaje za srce in ožilje, vaje za moč, in vaje za prožnost.

Pri oblikovanju individualiziranega programa prehrane gre za ugotavljanje optimalnih virov beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov za konkreten nutrigenomični profil, ter ustrezne količine, medsebojna razmerja in kombinacije teh hranil.

Pri oblikovanju individualiziranega programa fizične aktivnosti pa je treba odgovoriti na vprašanje, katere vrste vadbe izbrati v vsaki kategoriji, ter določiti intenziteto, relativen delež in kombinacije ustreznih vaj za doseganje optimalnih rezultatov pri konkretnem posamezniku.

Tako kot pri programu individualizirane prehrane mora biti tudi program individualizirane vadbe zasnovan z namenom, okrepiti vaš imunski sistem in uravnovesiti presnovo, ter tako dvigniti vašo energijo na najvišjo možno raven.

Najkrajša in najlažja pot do uspeha

  • Upoštevajte individualizirani program prehrane, ki naj vam ga izdela ustrezno usposobljeni strokovnjak za nutrigenomiko za krepitev vašega imunskega sistema in optimizacijo vaše telesne teže in oblike. Med posamičnimi nutrigenomičnimi profili® obstajajo ogromne razlike v načinih prebave, presnove, izkoriščanja hranil in učinkovitega izločanja. V prehrano je nujno treba vključiti zadostne količine ključnih hranil za vaš nutrigenomični profil®, ki spodbujajo pravilno delovanje vaših možganov, ter obilico hrane, bogate z antioksidanti, ki ščitijo pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali.
  • Za pravilno delovanje živčnega sistema je zelo pomembna ustrezna raven vitaminov B. Esencialne maščobne kisline tipa omega 3 (EPA in DHA), ki jih najdemo predvsem v krilovem ali ribjem olju, in v mesu in surovih mlečnih izdelkih živalskega izvora, pridobljenih od pašnih živali, dovajajo gorivo za presnovo v možganih in nadzirajo vnetja, ki so prisotna v degenerativnih boleznih možganov. Ohranjanje zdrave telesne teže lahko zmanjša tveganje sladkorne bolezni in visokega krvnega pritiska, dveh glavnih dejavnikov pri razvoju bolezni srca in ožilja.
  • Ukvarjajte se s fizično aktivnostjo, ki ustreza vašemu nutrigenomičnemu profilu®, skladno s priporočili strokovnjaka za fitness, ki pri svojem delu upošteva načela epigenetike t.j. posamičnemu (epi)genotipu ustrezne prehrane in vadbe. Program naj bo prilagojen vašim specifičnim potrebam in trenutnemu stanju organizma, utemeljen na vaših naravnih prednostih in zasnovan tako, da vam bo pomagal okrepiti tiste dele telesa, ki so pri vas prirojeno šibkejši.
  • Obogatite svojo prehrano z ustreznimi dopolnili k prehrani, skladno s priporočili, podanimi v vašem nutrigenomičnem profilu®. Na trgu je množica prehranskih dodatkov, ki niso niti vsi enaki niti niso vsi priporočljivi ali koristni za vas. Treba je opredeliti tiste prehranske dodatke, od katerih boste dejansko imeli korist – tiste, ki vam bodo omogočili na naraven in zdrav način doseči zaželene rezultate:
  • wellness za vse življenje

Fitness, hidracija in hujšanje: Splošna priporočila za vse krvne skupine

Fitness in hrana za mišice: Dopolnila k prehrani za boljše rezultate


Nazaj na vrh


Sorodne objave

Kalcij: Koliko kalcija potrebujete za zdrave kosti, zobe, sklepe, mišice?

Krvna skupina - temelj individualizirane prehrane:


Datum zadnje spremembe: 28-08-2013