Holesterol,

zdravje in prehrana

©Nataša Klarič

(Podtkovni viri: Studies Show Effects Of Hydrogenated Trans-Fats On The Body; Cholesterol has benefits too; The Low-Down on Cholesterol Special Report by Dr.Mercola; Olive Leaf Extract Lowers Blood Pressure; Low Triglycerides, High LDL; Live Right 4 Your Type by Dr.Peter D'Adamo)


Holesterol: previsok ali prenizek?

Holesterol se je v zadnjih dveh desetletjih v splošnem prepričanju uveljavil kot glavni povzročitelj bolezni srca in ožilja, s tem pa so se tudi celotne kategorije živil (n.pr. jajca in nasičene maščobe) avtomatično in brez možnosti priziva znašle na "prepovedanem seznamu". In vendar ni tako dolgo tega, ko povprečni človek na ulici ni vedel, da holesterol sploh obstaja, pa tudi nobene epidemije srčnih bolezni ni bilo. Kljub temu se je nekako oblikovalo prepričanje, da je za zdravje in predvsem preprečevanje srčnih bolezni nujno drastično omejiti uživanje maščob in hrane, ki vsebuje holesterol, in da bi morala biti raven izmerjenega holesterola v krvi kar se da nizka. Pa je temu v resnici tako? Medtem ko mnoge skrbi, da je njihov holesterol previsok, se le malo ljudi sprašuje o škodi, ki lahko nastane zaradi prenizkega holesterola. Ko gre za holesterol, manj ni vedno bolje. Če se holesterol spusti prenizko, se poveča tveganje –

 • depresije
 • kapi
 • nasilnega obnašanja
 • samomora.

Holesterol torej ni tako slab, kakor se o njem piše. Prav nasprotno, holesterol:

 • je nujno potreben za popravljanje škode v telesu
 • pomaga prebaviti maščobe
 • je predhodnik vitamina D
 • je nujno potreben za proizvodnjo hormonov v telesu
 • deluje kot močan antioksidant.

Jetra izdelajo približno 75 odstotkov vsega holesterola v telesu. Telo ta holesterol med drugim uporablja za izdelavo celičnih membran, hormonov, vitamina D in žolčnih kislin, ki vam pomagajo prebaviti maščobo. To jasno kaže, da je holesterol nujen in koristen za vaše zdravje. Človeško telo potrebuje holesterol, da lahko preživi. Iz tega logično sledi, da holesterol ni v celoti slab za nikogar.


Po konvnecionalni medicini obstajajta dva tipa holesterola:

 • HDL oz. lipoprotein z visoko gostoto - t.i. "dobri" holesterol, ki iz aretrij odstranjuje holesterol in žilne obloge in tako pomaga preprečevati srčne bolezni; in
 • LDL oz. lipoprotein z nizko gostoto - t.i. "slab" holesterol, ki kroži v krvi in naj bi se nabiral v žilah v obliki oblog, ki ožijo arterije in zmanjušejo njihovo prožnost [arterioskleroza]. Če se v taki zožani arteriji, ki vodi v srce ali možgane oblikuje strdek, lahko pride do kapi.

Del vrednosti skupnega holesterola so tudi trigliceridi. Povišana raven triglicerdov je povezana z boleznimi srca in diabetesom. Dokazano je, da so povišani trigliceridi posledica uživanja hidrogeniziranih in hidroliziranih rastlinskih olj in maščob (n.pr. margarine), pretiranega uživanja sladkorja v vseh oblikah (in s tem tudi alkohola, žit, kakor tudi vseh oblik ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom), zmanjšane telesne aktivnosti, kajenja in previsoke telesne teže. 

Povprečemu človeku pa je manj znano dejstvo, da je holesterol tipa LDL razdeljen v dva vzroca: vzorec A in vzorec B. LDL vzorec A sestoji iz velikih, puhastih delcev, ki imajo nižjo gostoto kot vzorec B in le težko oksidirajo. Vzorec A je v bistvu neškodljiv oz. ne predstavlja nobenega tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. LDL vzorec B pa sestoji iz majhnih, gostih delcev, ki zlahka oksidirajo in predstavljajo veliko večje tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni. Teorija pravi, da so poškodbe arterij povezane z oksidiranim holesterolom. Torej: prisotnost LDL vzroca B je problematična, prisotnost LDL vzroca A pa ne.

Laboratoriji tipično ne merijo prisotnosti LDL, ampak jo izračunajo po posebni formuli na podlagi izmerjenega HDL in trigliceridov. Iz tako izračunanega LDL pa se ne vidi, v kolikšni meri je ta sestavljen iz vzorca A (neškodljiv) in vzorca B (problematičen). Študije kažejo, da obstaja močna povezava med višino trigliceridov, HDL ter LDL vzorcema A in B. Nizki trigliceridi v kombinaciji z visokim HDL kažejo na prisotnost LDL vzroca A (nizko tveganje). Visoki trigliceridi v kombinaciji z nizkim HDL kažejo na prisotnost LDL vzroca B (visoko tveganje). To je eden od razlogov, zakaj visoki trigliceridi sami po sebi predstavljajo pomembno tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.


Trigliceridi, sladkor in žitarice

Zakaj telo proizvaja holesterol?

Približno 75 odstotkov vsega holesterola v krvi je holesterol, ki ga telo proizvaja za popravila tkiv; preostalih 25 odstotkov izvira iz hrane, ki jo uživamo. Holesterol za odpravljanje poškodb na celičnih tkivih nastaja v jetrih, njegovo proizvodnjo pa omogoča in pospešuje prisotnost nasičenih maščob. Viri nasičenih maščob so živila živalskega izvora, se pravi meso in mlečni izdelki. Nekatera živila, ki vsebujejo holesterol, spravljajo telo iz ravnovesja, medtem ko druga živila delujejo prav v nasprotni smeri, se pravi, spodbujajo vzpostavljanje ravnovesja.

Med najpomembnejše ukrepe, ki vodijo k znižanju holesterola v krvi, spada zmanjšan vnos sladkorja in žitaric, in popolno prenehanje uživanja hidrogeniziranih in hidroliziranih rastlinskih olj in maščob (n.pr. margarine) ter opustitev kuhanja in pečenja z olji in rastlinskimi maščobami.

Kaj imajo sladkor, žita, olja in margarina opraviti s holesterolom in vašim srcem?

Prvič, nerafinirana žita vsebujejo veliko količino lektinov, ki v telesu poškodujejo celice oz. povzročajo vnetja; za popravilo poškodovanih celic telo proizvaja holesterol.

Drugič, uživanje hidrogeniziranih in hidroliziranih rastlinskih olj in maščob (n.pr. margarine), kakor tudi segretih olj oziroma uporaba olj in rastlinskih maščob pri kuhanju in pečenju povzroča vnetje žil; za popravilo poškodovanih celic telo proizvaja holesterol.

Tretjič, uživanje segretih olj (oziroma uporaba olj in rastlinskih maščob pri kuhanju in pečenju) in hidrogeniziranih in hidroliziranih rastlinskih olj in maščob (n.pr. margarine) ter sladkorja, rafiniranih žit in drugih ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom je glavni vzrok visokih trigliceridov.

Izkušnje kažejo, da omejevanje sladkorja, žit ter opustitev uporabe hidrogeniziranih in hidroliziranih rastlinskih olj in maščob, ter olj in rastlinskih maščob pri kuhanju in pečenju, normalizira raven trigliceridov pri večini ljudi.

Tako kot holesterol tudi trigliceridi spadajo v družino lipidov (maščob). Predstavljajo bistven vir energije za telo, dobimo pa jih iz hrane ali pa jih proizvedejo jetra. Kadar ima telo več trigliceridov kot jih lahko porabi, se presežni trigliceridi transportirajo v maščobne celice. Trajno povišana raven trigliceridov lahko povzroči arteriosklerozo in poškoduje srce.

Z drugimi besedami, povišana raven trigliceridov predstavlja izredno veliko tveganje srčnih bolezni. V primeru visokih trigliceridov skupaj z nizkim »dobrim« holesterolom (HDL) se tveganje še poveča; razmerje trigliceridi/HDL je še pomembnejši pokazatelj zdravstvenega stanja vašega srca kot standardno razmerje med »dobrim« in »slabim« holesterolom (HDL/LDL). Študije kažejo, da obstaja pri ljudeh z zelo visokim razmerjem med trigliceridi in HDL 16-krat večje tveganje srčne kapi kot pri tistih, pri katerih je to razmerje izrazito nizko. Treba si je torej prizadevati za čim višji HDL in čim nižjo raven trigliceridov.

Kako? Vaš HDL lahko povečate z vadbo, ki je ustrezna za vaš nutrigenomični profil, in z uživanjem obilice maščob tipa omega 3 živalskega izvora (predvsem DHA in EPA) iz kar se da čistih virov (in brez vsebnosti maščob omega 6), kot jih na primer najdemo v dopolnilu Right4YourType Synergist GT1. Telesna aktivnost ima pozitiven učinek tudi na znižanje trigliceridov, ki jih nadalje znižate tako, da se izogibate uživanju hidrogeniziranih in hidroliziranih rastlinskih olj in maščob, sladkorja in žitaric, kakor tudi alkohola, sladkih brezalkoholnih pijač in sploh vseh ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom. Zakaj je to pomembno? Višji ko je glikemični indeks, hitreje se sladkor sprosti v kri, kar pomeni, da se ne more dovolj hitro porabiti, ampak ga mora telo pretvoriti v maščobo.


Holesterol in krvna skupina

Vedno več raziskav kaže, da je povišan holesterol veliko večji faktor tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja pri krvni skupini A in AB kot pri krvni skupini O in B. Eden od razlogov za to je dejstvo, da organizem s krvno skupino A ali AB izloča relativno malo prebavnega encima alkalna fosfataza, ki razgrajuje maščobe (holesterol) v hrani in pospešuje absorpcijo kalcija. Pri nesekretorjih je to tveganje še toliko večje.

Verjetno ni naključje, da ima prav krvna skupina A najvišjo bazalno raven stresnega hormona kortizola, ki se sintetizira iz holesterola. Kronično povišana raven kortizola v krvi (ki je na primer posledica kroničnega stresa) ima različne negativne posledice, med drugim tudi povečano količino maščobe na trebuhu, ki je povezana z večjo količino zdravstvenih težav kot maščoba, ki se kopiči na drugih delih telesa. Med zdravstvene težave, povezane s povečano količino abdominalne maščobe, spada naročajoča raven »slabega« holesterola (LDL) in padajoča raven »dobrega« holesterola (HDL), kar vodi v prej opisane zdravstvene težave. Zelo učinkovita pri zmanjševanju abdominalne in visceralne maščobe in hkratnem povečevanju mišičnega tkiva se je izkazala konjugirana linolna kislina - CLA (Conjugated Lionleic Acid). Dr. D'Adamo je posebej v ta namen razvil dopolnilo Synergist GT2/GT5, v katerem je glavna sestavina prav CLA.


Izdelki iz pasteriziranega in homogeniziranega mleka 

Nedavne raziskave kažejo na veliko problematičnost uživanja mleka in mlečnih izdelkov iz pasteriziranega in homogeniziranega mleka.

Pasterizacija uniči encime, ki so naravno prisotni v surovem mleku, in omogočajo njegovo prebavljiost za človeka in absorpcijo življenjsko pomembnih mineralov, kot je kalcij.

Homogenizacija razbije mlečno maščobo na izredno majhne delce, ki se sploh ne prebavijo. To pomeni, da se holesterol ne razgradi z encimi, ampak iz prebavil nenadzorovano preide neposredno v kri.

Na ta način postane prebavljivost mlečnih izdelkov iz pasteriziranega in homogeniziranega mleka ter holesterol v teh izdelkih problematičen tudi pri tistih krvih skupinah in GenoTipih®, ki sicer izločajo obilico alkalne fosfataze za njegovo razgradnjo.

Dodaten problem je seveda ne-ekološka pridelava, saj mleko in mlečni izdelki goveda in drobnice, ki ni krmljena s travo, ampak z žiti, vsebuje pretežno maščobe tipa omega 6 namesto omega 3, in seveda še hormone, antibiotike, pesticide, herbicide, fungicide, težke kovine in druge xenobiotike, pa tudi gensko spremenjene organizme (gensko spremenjena koruza se uporablja za krmo živine), bisfenoli (od BPA do BPZ) in druge kontaminante iz plastične embalaže. Zato je uživanje mleka in mlečnih izdelkov priporočljivo omejiti izključno na surove izdelke ekološke pridelave, po možnosti pašnih živali, pri čemer kot embalažo in posodo za pripravo uporabljamo izključno inertne materiale (na primer stekleno ali nepoškodovano emajlirano posodo).

Referenčne vrednosti »zdrave« ravni holesterola

Ko že govorimo o holesterolu, velja omeniti, da ne obstajajo nobeni dokazi, da je raven holesterola, ki v strokovnih krogih velja kot »zdrava«, resnično zdrava. So pa zato toliko bolj uporabna razmerja med posameznimi komponentami holesterola, ter med trigliceridi in posameznimi komponentami holesterola. 

 • Razmerje HDL/Skupni holesterol bi moralo biti več kot 0,24.
 • Razmerje Trigliceridi/HDL bi moralo biti manj kot 2.

Kaj to pomeni? Študije kažejo, da je razmerje med trigliceridi in HDL najboljši pokazatelj tveganja za razvoj kardiovaskularnih bolezni (približno 8x bolj natančen od skupnega holesterola). Večja, ko je številka, večje je tveganje. Poleg tega si velja zapomniti, da zelo nizka raven trigliceridov v kombinaciji z relativno visokim HDL kaže na to, da je LDL v glavnem sestavljen iz vzorca A, ki ne predstavlja nevarnosti za razvoj bolezni srca in ožilja. Morebitno prisotnost vnetnih procesov v arterijah (t.j. razvoj arteroskleroze) je mogoče ugotoviti z meritvijo CRP (C-reaktivni protein). V splošnem velja:

 • CRP pod 1 mg/l pomeni nizko tveganje
 • CRP 1-3 mg/l pomeni srednje visoko tveganje
 • CRP nad 3 mg/l pomeni visoko tveganje

Kronično vnetje, in ne holesterol sam po sebi, je pokazatelj bolezni srca in ožilja. To pomeni, da povečana prisotnost holesterola v krvi kaže na vnetne procese (poškodbe tkiva) v telesu: znano je namreč, da je naloga holesterola, da se telesu pomaga zaceliti in pozdraviti. Iz tega sledi, da je umetno zniževanje holesterola v krvi ne samo popoln nesmisel, ampak celo škodljivo. Škodljivo pa ni samo zato, ker telesu neposredno otežuje postopek celjenja, ampak tudi zato, ker imajo statini in drugi farmacevtski preparati, ki se uporabljajo za zniževanje holesterola v krvi, številne stranske učinke. Med te stranske učinke spadajo poškodbe mišičnega tkiva, nevrološke poškodbe, poškodbe jeter in celo smrt.

Namesto, da si delate skrbi zaradi povišane vrednosti vašega holesterola v krvi, se torej raje osredotočite na prehrano skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®, hkrati pa se izogibajte pasteriziranemu in homogeniziranemu mleku ter mlečnim izdelkom iz pasteriziranega in homogeniziranega mleka, hidrogeniziranim in hidroliziranim rastlinskim maščobam v vseh oblikah, kuhanju in peki z rastlinskimi olji in maščobami, sladkorju, žitaricam, alkoholu, sadnim sokovom, brezalkoholnim sladkanim napitkom in sploh vsem živilom tako z visokim glikemičnim indeksom kot tudi tistim z visoko vsebnostjo fruktoze, saj zvišujejo raven trigliceridov in znižujejo raven HDL.

Odlična alternativa rastlinskim maščobam, zlasti pri kuhanju in pečenju, je kuhano maslo (ghee), ki pa mora seveda biti narejeno iz surovega masla iz ekološke pridelave, po možnosti iz mleka pašnih živali.

Namesto žitaric uživajte obilico zelenjave in sadja z nizkim glikemičnim indeksom z vašega seznama priporočene in dovoljene hrane, ki je priložen vašemu nutrigenomičnemu profilu®. Dodatno uživanje omega 3 kislin tipa EPA in DHA, ter CLA (konjugirane linolne kisline), na primer v obliki dopolnil Synergist GT1 oz. Synergist GT2/GT5, bo dodatno pospešilo uravnovešanje vašega organizma. Priporočljivo je tudi uživanje izvlečka oljčnih listov (1000 mg/dan). Študije kažejo, da izvleček oljčnih listov učinkovito znižuje vnetja in s tem LDL in visok krvni pritisk, s čimer krepi imunski sistem in posledično nudi tudi širok spekter zaščite proti virusnim obolenjem. Zdrava vadba in učinkovito obvladovanje stresa (Raz-stresite se! 1. del, Raz-stresite se! 2.del, Raz-stresite se! 3.del) seveda v skladu s priporočili, ki izhajajo iz vašega nutrigenomičnega profila®, bo prav tako pripomogla k tisti ravni holesterola, ki je optimalna za vaše zdravje in dobro počutje.

Še vedno ne verjamete, da je problem v v hrani, ki ki v vašem telesu ustvarja vnetja - se pravi, v trans-maščobah v rastlinskih oljih in margarinah, žitih, sladkorju, vaši krvni skupini sovražnih lektinih - in ne a priori v maslu in mesu? Morda vas bo prepričal ugledni karidovaskularni kirurg in specialist za srčne bolezni, dr.Lundell, na svoji spletni strani http://truthaboutheartdisease.org/, ali pa dvodelni dokumentarec, ki ga je avstralska televizija pokazala oktobra 2103, iz katerega sledi, da holesterol in nasične maščobe ne povzročajo kardiovaskulanih bolezni, med tem ko statini niti ne rešujejo niti ne podaljušujejo življenja.Datum zadnje spremembe: 3-11-2013